Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Γνωρίζουμε τι Γάλα πίνουμε;;;;;

Σύμφωνα με το άρθρο 80 §1 του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών «Γάλα είναι το απαλλαγμένο από πρωτόγαλα προϊόν, της ολοσχερώς και χωρίς διακοπή αμέλξεως υγιούς γαλακτοφόρου ζώου, το οποίο ζει και διατρέφεται υπό υγιεινούς όρους και δε βρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης».

Με τον όρο «Γάλα» απλώς όταν δε συνοδεύεται από κάποιο επίθετο π.χ. συμπυκνωμένο, νοείται αποκλειστικά και μόνο το γάλα το οποίο:
α) προέρχεται από αγελάδα
β) είναι πλήρες
γ) είναι νωπό
δ) δεν έχει υποστεί αφυδάτωση ή συμπύκνωση
ε) δεν περιέχει εξωτερικές προστιθέμενες ύλες

Με τον όρο «ομογενοποιημένο» νοείται το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε το λίπος του να διαχέεται σε όλη τη μάζα του και άρα να είναι περισσότερο εύπεπτο.
Με τον όρο «παστεριωμένο» είναι το γάλα το οποίο θερμαίνεται στους 72 βαθμούς για 15΄΄.
Με τον όρο «αποστειρωμένο» νοείται το γάλα το οποίο θερμαίνεται στους 135 βαθμούς για 1΄΄. Αυτό είναι το γάλα μακράς διαρκείας UHT.
Με τον όρο «γάλα υψηλής παστερίωσης» νοείται το γάλα το οποίο θερμαίνεται στους 125 βαθμούς για 2΄΄. Αυτό το γάλα διατηρείται 21 μέρες.

Έχουν όλες οι κατηγορίες γάλακτος την ίδια θρεπτική αξία; Όχι. Μόνο το παστεριωμένο γάλα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του νωπού γάλακτος δηλαδή εκείνου που αρμέγεται και θερμαίνεται στους 40 βαθμούς πριν καταναλωθεί. Όταν αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες κατά την επεξεργασία του γάλακτος, καταστρέφονται ευαίσθητες βιταμίνες που περιέχονται σ’αυτό όπως Β6, Β12, C φολικό οξύ. Συστατικά τα οποία καθιστούν το γάλα τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας ειδικά για τα παιδιά και τις γυναίκες 15- 25 χρόνων όπου αποκτούν τη μέγιστη οστική πυκνότητα.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή του γάλακτος ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει για 1 λίτρο πολύ περισσότερα χρήματα από τον μέσο ευρωπαίο καταναλωτή.
Υπάρχει μια πίεση επίσης από τις γαλακτοβιομηχανίες για αύξηση των ημερών διατήρησης του φρέσκου γάλακτος από 5 ημέρες σε 10. Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας είναι αντίθετη με κάτι τέτοιο διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας του γάλακτος είτε με εισαγωγές γάλακτος φρέσκου από το εξωτερικό είτε εξαιτίας των μεθόδων επεξεργασίας για να διατηρηθεί περισσότερες ημέρες.
Σύμφωνα ,μάλιστα , και με τον κ. Καλατζόπουλο, ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ότι δεν υπάρχει δημόσια αρχή που να καταγράφει τις εισαγόμενες ποσότητες γάλακτος που ήδη χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γιαουρτιού, παγωτών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για τις εισαγόμενες ποσότητες που θα ακολουθήσουν για την άμεση κατανάλωση του ως φρέσκου από τους καταναλωτές.
Από τους ελέγχους δε, που έχει πραγματοποιήσει ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για το γάλα που πωλείται στα καταστήματα βρέθηκε ότι το 77% των αποκλίσεων από την κείμενη νομοθεσία για τη σήμανση (ετικέτα ) αφορά την ονομασία πώλησης, το 69% στη διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων, το 73% στη διαθρεπτική επισήμανση, το 85% στην παραπλάνηση ως προς την καταγωγή, το 23% στο καθαρό βάρος,15% στην ημερομηνία ανάλωσης, 15% στον κώδικα καταλληλότητας, 15% στην ημερομηνία παραγωγής και το 8% στο ποσοστό απόκλισης σε ό,τι αφορά στις οδηγίες χρήσης, τις συνθήκες διατήρησης και τα συστατικά του.
Για το «βιολογικό γάλα» ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά στη συσκευασία του την πιστοποίηση ως οικολογικό. Για να θεωρηθεί το γάλα βιολογικό πρέπει να περάσουν 6 μήνες από τη στιγμή που τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα θα τρέφονται με βιολογικές τροφές.

Συμπερασματικά ως καταναλωτές είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν γύρω από την παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση του γάλακτος και ζητάμε εντατικότερους ελέγχους σε όλα τα στάδια του κύκλου από την παραγωγή του ως τον καταναλωτή, ποιότητα η οποία ακολουθεί την πορεία όλων των συστατικών μέχρι το τελικό προϊόν ( ιχνηλασιμότητα ), ενημέρωση των καταναλωτών και διατήρηση της διάρκειας του φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος στις 5 ημέρες και βέβαια σε τιμές που δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και το χαρακτηρισμό μας ως ευρωπαίων καταναλωτών.