Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΕΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ είκοσι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους δανειολήπτες και οι τράπεζες άρχισαν να επιστέφουν σημαντικά ποσά στους δανειολήπτες. Μία μεγάλη αδικία που διέπραξαν οι τράπεζες σε βάρος όσων είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο μέχρι τις αρχές του 2003 αποκαθίσταται με πλήθος δικαστικών αποφάσεων που στο σύνολό τους δικαιώνουν τους καταναλωτές. Πρόκειται για μία αδικία που παραμένει επίκαιρη, στο βαθμό που οι τράπεζες εξακολουθούν να μην αποδίδουν στους δανειολήπτες αυτούς την μείωση του επιτοκίου που δικαιούνται με βάση τις μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

15 ΜΑΡΤΗ 2009

Ιδιαίτερα ικανοποιημένο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας από την ανταπόκριση των καταναλωτών στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Μαρτίου σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμια¦ Ημέρας Καταναλωτή. Το φετινό σύνθημα της ΕΝΚΚΑ ήταν «Σκέψου πριν Αγοράσεις». Το περιεχόμενο του εντύπου που διανεμήθηκε αφορούσε στην προσπάθεια για εξοικονόμηση χρημάτων στα πλαίσια της οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε όλοι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Οι γαλακτοβιομηχανίες εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση πιέζουν αφενός τους γαλακτοπαραγωγούς για χαμηλότερες τιμές στην τιμή τους γάλακτος προς τους παραγωγούς και αφετέρου επιχειρούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών στρέφοντας τους προς το γάλα υψηλής παστερίωσης.
Η προσπάθεια των γαλακτοβιομηχανιών προς την αλλαγή διατροφικών προτύπων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με πίεση εκ μέρους της βιομηχανίας να επεκτείνουν τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος πέραν των πέντε ημερών , κάτι που δεν έχει περάσει μέχρι τώρα.
Το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών χρησιμοποιεί επίσης την πίεση των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές ως πρόσχημα για να πιέζει προς τα κάτω τις τιμές αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς.
Ίσως είναι ευκαιρία μετά τα τελευταία γεγονότα, την απόσυρση των γαλακτοβιομηχανιών από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι γαλακτοπαραγωγοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι καταναλωτικές οργανώσεις είναι ανοιχτές να συζητήσουν με τους παραγωγούς σε λύσεις ώστε το φρέσκο γάλα να φτάνει στους καταναλωτές κατευθείαν από τους παραγωγούς και να σπάσει έτσι το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών που αισχροκερδούν τόσο σε βάρος των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.