Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Απαλλαγή οφειλέτιδας από το σύνολο των οφειλών της


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαλλαγή οφειλέτιδας από το σύνολο των οφειλών της, στο στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού σύμφωνα με τον Ν 3869/10, με την πρώτη σχετική δικαστική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Καβάλας.
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας χαιρετίζει την πρώτη σχετική δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας (192/2011) η οποία επικυρώνει το σχέδιο διευθέτησης οφειλών οφειλέτιδας μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας (ΕΝΚΚΑ), το οποίο αποκτά ισχύ δικαστικού συμβιβασμού.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε την απαλλαγή της οφειλέτιδας από το σύνολο των οφειλών της οι οποίες ανερχόταν στο ύψος των 48.861,53€.
Η οφειλέτιδα μέλος της ΕΝΚΚΑ, υπέβαλλε στους πιστωτές της (μία Τράπεζα εν προκειμένω) Αίτηση Εξωδικαστικής Ρύθμισης των οφειλών της του Ν 3869/2010, με την συνδρομή της ΕΝΚΚΑ.
Στη συνέχεια μετά την διαπίστωση της αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις 5.2.2011, υπέβαλλε αίτημα στο Ειρηνοδικείο Καβάλας για δικαστική ρύθμιση των χρεών της.
Την σύνταξη της αίτησης προς το Ειρηνοδικείο αλλά και την υποστήριξη της οφειλέτιδας ανέλαβε εθελοντικά μέλος της Ένωσης Καταναλωτών.
Αξίζει να αναφέρουμε ένα σημείο από την απόφαση που ορίζει ότι:
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν 3869/2010, ο σκοπός του δεν είναι η ικανοποίηση των πιστωτών , αλλά η επανένταξη του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας, που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει, ώστε να απεγκλωβισθούν από τα χρέη οι υπερχρεωμένοι πολίτες, να διασφαλίσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του νόμου, ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης και οι πολίτες να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.