Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ 86% ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Με την υπ αριθμ 30/2012 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας, δικαίωσε καταναλωτή μέλος της Ενωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο οποίος από συνολική οφειλή ύψους περίπου 366.000ευρώ ( εκ των οποίων 302.000ευρώ συνοφειλή με άλλον οφειλέτη) θα κληθεί να πληρώσει σε βάθος 20 ετών ποσό ύψους 52.000ευρώ.

Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ενωση Καταναλωτών Καβάλας στο τέλος του 2010 και στις αρχές του 2011 ο εκπρόσωπος της Ένωσης κατέθεσε προς τις Πιστώτριες Τράπεζες του καταναλωτή πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την οποία στην πλειοψηφία τους οι τράπεζες αγνόησαν.

Ακολούθως η Ενωση Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής με την δωρεάν συνδρομή του μέλους της Ένωσης, Πασχαλίδη Γεώργιου κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καβάλας σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση (μετά από αναβολή λόγω κωλύματος συνηγόρου Τράπεζας), εξέδωσε την απόφασή του με την οποία καθόρισε το ύψος των δόσεων που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής ως εξής:

Επί μία τεραετία ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει ποσό 136ευρώ μηνιαίως και εν συνεχεία, προκειμένου να αποφύγει την εκποίηση της κατοικίας του, πρέπει να πληρώσει επιπλέον μηνιαίες δόσεις ύψους 250ευρώ για άλλα 15 έτη.

Να σημειωθεί ότι το εισόδημα του καταναλωτή ανέρχεται στο ύψος των 636ευρώ και η σύζυγός του έχει δικό της εισόδημα ύψους 500ευρώ (εκ των οποίων 100ευρώ θα πληρώνει για δικές της υποχρεώσεις). Έχουν δε ένα ανήλικο τέκνο 10 ετών.

Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η επιπλέον περιουσία του καταναλωτή που συνίσταται σε μία υπόγεια αποθήκη τμ 34,43 της οποίας έχει την ψιλή κυριότητα και ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% (εκτιμώμενης αξίας από τον ίδιο 5.000) πρέπει να εκποιηθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές με το προιόν της εκποίησης.