Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

15 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

            Φέτος είναι η επέτειος των 30 χρόνων  της καθιέρωσης από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή σε ανάμνηση της ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τ. Κέννεντυ στις 15 Μαρτίου του 1962 όπου επεσήμανε ότι οι καταναλωτές αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα η οποία μπορεί να επηρεάσει κάθε δημόσια και ιδιωτική οικονομική απόφαση αν οργανωθεί αποτελεσματικά.
            Φέτος το αίτημα για ισχυροποίηση της φωνής των καταναλωτών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι καταναλωτές βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους παραμένει το αίτημα των καταναλωτών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν.
            Τα διατροφικά σκάνδαλα και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών  απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Η έλλειψη του υγιούς ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς, η στρεβλή απελευθέρωση  σημαντικών τομέων υπηρεσιών όπως η τηλεφωνία και η ενέργεια, η επιθετική πολιτική των τραπεζών και η ανάλγητη αντιμετώπιση των οφειλετών, πλήττουν κατάφορα τα οικονομικά τους συμφέροντα. Η λειτουργία του συστήματος υγείας καταστρατηγεί τα δικαιώματα των ασθενών-καταναλωτών. Η έλλειψη ισχυρού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών με την παράλληλη ύπαρξη ενός πολύπλοκου και δυσκίνητου δικαστικού μηχανισμού αποθαρρύνει του καταναλωτές από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
             Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
ζητά από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις οργανώσεις καταναλωτών ώστε  η φωνή τους να γίνει ισχυρή,
ζητά από τους καταναλωτές να διαμορφώσουν καταναλωτική συνείδηση και να εφαρμόζουν σωστές καταναλωτικές πρακτικές,
ζητά από την τοπική και κεντρική εξουσία να στηρίξει τους θεσμούς και τους ελεγκτικούς φορείς ώστε να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών.
           
ζητά από την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα προστατευτικό πλαίσιο ώστε οι πολίτες και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι να απολαμβάνουν τα δημόσια αγαθά, ρεύμα, νερό, περίθαλψη,
ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική που οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική εξαθλίωση των πολιτών.
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας συμμετέχει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη –οργανώσεις της ΠΟΜΕΚ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στις εκδηλώσεις ενημέρωσης των καταναλωτών. Το θέμα της δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο αποφασίστηκε να αφορά στον υπερχρεωμένο καταναλωτή. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και εθελοντές θα βρίσκονται την Παρασκευή 15/3/2013 από τις 11:00 μέχρι 13:00 στο χώρο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας, και θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό για το νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για τα δικαιώματα τους ως καταναλωτές.