Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


    Η Ένωση Καταναλωτών σας εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία και δύναμη. Την εορταστική αυτή περίοδο οι καταναλωτές οφείλουν να προσέξουν στις αγορές τους τα παρακάτω.
1. ΚΡΕΑΤΑ: * Τα σφάγια που θα αγοράσουμε να φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις για την προέλευση τους ώστε να μην αγοράζουμε κρέατα που δεν είναι κτηνιατρικά ελεγμένα ούτε τα ξένα ως ελληνικά.
                      * Θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία « βιτρίνες» ώστε να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία και να προστατεύονται από σκόνη, ρύπανση, έντομα, μικρόβια.
                      *  Μεγάλη προσοχή στην αγορά εντέρων και εντοσθίων. Προσπαθούν ορισμένοι «επιτήδειοι» να πωλήσουν κατεψυγμένα ως νωπά. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα κατεψυγμένα που έχουν αποψυχθεί είναι καθαρά ενώ τα φρέσκα έχουν το εντερικό τους περιεχόμενο.

2. ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΦΡΟΥΤΑ: Καλό θα είναι να αγοράζουμε λαχανικά και φρούτα εποχής.

3. ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ: Να αγοράζουμε σοκολατένια αυγά από χώρους όπου τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής (πχ θερμοκρασίας) και να αναγράφονται στη συσκευασία όλες οι ενδείξεις που ορίζει η νομοθεσία για τις ετικέτες τροφίμων. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει αυστηρούς όρους για την πώληση τέτοιων προϊόντων που έχουν αποδειχθεί ότι κρύβουν κινδύνους για τα παιδιά.

4. ΑΥΓΑ: Τα φρέσκα αυγά να φέρουν όλες τις ενδείξεις για τα τρόφιμα. Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να φέρουν ενδείξεις όπως: η ονομασία πώλησης, η καθαρή ποσότητα, η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας, οι συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τα πλήρη στοιχεία του παραγωγού ή του εμπόρου, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης, οδηγίες χρήσης.

5. ΛΑΜΠΑΔΕΣ: Πριν αγοράσετε κάντε έρευνα αγοράς. Οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση.

6. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Τα παιχνίδια πρέπει να είναι ασφαλή για τα παιδιά και κατάλληλα για την ηλικία και την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Πρέπει οι συσκευασίες να αναγράφουν όλες οι απαραίτητες ενδείξεις όπως  η ηλικία στην οποία απευθύνεται το παιχνίδι, τα υλικά κατασκευής τους, τα πλήρη στοιχεία του παραγωγού ή του εμπόρου. Όλες οι ενδείξεις θα πρέπει να αναγράφονται στα ελληνικά.       

Πληροφορίες – καταγγελίες: Ένωση Καταναλωτών Καβάλας τηλ.: 2510 223000,
                                         e-mail: enoikokav@yahoo.com, enkkav@hotmail.com,
                                    facebook: ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
                   web: www.fonikatanaloton.blogspot.com