Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Κούρεμα χρέους 85,6%


Με την υπ αριθμ 167/2013 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας, δικαίωσε καταναλωτή μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο οποίος έχοντας συνολική οφειλή ύψους περίπου 200.000ευρώ  θα κληθεί να πληρώσει μόνο 28.800ευρώ σε βάθος 4 ετών.

          Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας στο τέλος του 2010 και στα μέσα του 2011 συνεργάτης της Ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες Τράπεζες του καταναλωτή , πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την  οποία οι  πιστώτριες Τράπεζες αγνόησαν.

          Ακολούθως η Ένωση  Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής με την βοήθεια εθελοντή μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, κατέθεσε προς το τέλος του 2011 στο Ειρηνοδικείο Καβάλας σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

          Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε την απόφασή του  η οποία αναφέρεται παραπάνω.

          Να σημειωθεί ότι το οικογενειακό εισόδημα του καταναλωτή ανερχόταν  στο ύψος των 1.450 ευρώ μηνιαίως, προερχόμενο αποκλειστικά από την δική του σύνταξη καθώς η σύζυγός του είναι άνεργη.


          Με την ευκαιρία του παρόντος Δελτίου Τύπου θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και είναι στην διαδικασία της κατάθεσης ενώπιον των Ειρηνοδικείων, αίτησης προκειμένου να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4161/2013, υφίστανται πραγματική επίθεση τηλεφωνημάτων από τις λεγόμενες εταιρίες ενημέρωσης οφειλών.
            Η τακτική είναι απαράδεκτη και καλούμε τις Τράπεζες να καλέσουν σε συμμόρφωση τις συνεργαζόμενες με αυτές εταιρίες ενημέρωσης οφειλών.

          Καλούμε  τους οφειλέτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οτιδήποτε τους προτείνουν οι εν λόγω εταιρίες, να ξέρουν ότι έχουν δικαιώματα και αν ζητήσουν να μην ενημερώνονται πλέον από αυτές τις εταιρίες, αυτές είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν.

            Επιπλέον κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους διότι το αντίθετο δημιουργεί προβλήματα και στην υγεία τους αλλά και στην ψυχική ηρεμία της οικογένειάς τους.


          Τέλος για μία ακόμη φορά καλούμε τις Τράπεζες να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις και όχι πρόσκαιρες και ανέφικτες να υλοποιηθούν.