Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Συνταξιούχος του ΟΓΑ γλύτωσε την κύρια κατοικία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Συνταξιούχος του ΟΓΑ  γλύτωσε την κύρια κατοικία της και απαλλάχτηκε από το σύνολο των οφειλών της.


        Με την υπ αριθμ 132/2014 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας, δικαίωσε  μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, η οποία έχοντας συνολική οφειλή ύψους περίπου 135.000ευρώ  θα κληθεί να πληρώσει μηδενικές δόσεις και επιπλέον γλυτώνει από την εκποίηση την κυρία κατοικία της.
          Η καταναλώτρια προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας στις αρχές του 2012 και στις αρχές του 2013 ο εκπρόσωπος της Ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες Τράπεζες της καταναλώτριας , πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την οποία οι πιστώτριες Τράπεζες αγνόησαν.
          Ακολούθως η Ένωση  Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και η καταναλώτρια με την βοήθεια εθελοντή μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καβάλας σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών της.
          Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε την απόφασή του  η οποία αναφέρεται παραπάνω.
          Να σημειωθεί ότι το εισόδημα της καταναλώτριας ανέρχεται στο ύψος των 345,60ευρώ μηνιαίως και προέρχεται από τον ΟΓΑ.
Ένα δεύτερο ακίνητο που είχε η καταναλώτρια αντικειμενικής αξίας περίπου 18.000ευρω, το δικαστήριο διέταξε την πρόσφορη εκποίηση του, όπως προβλέπει  ο Νόμος.
Το Ειρηνοδικείο Καβάλας με το σκεπτικό της απόφασης του, απέρριψε όλες τις ενστάσεις των Τραπεζών, και δικαίωσε την καταναλώτρια.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Δικαστήριο δεν όρισε νέα δικάσιμο για να εξετάσει την περίπτωση επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων καταβολών (όπως προβλέπει ο Νόμος), καθώς έκρινε ότι δεν προβλέπεται θετική μεταβολή των εισοδημάτων της λόγω της ηλικίας της αλλά και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.